AP deelt forse boete uit wegens ‘’handel’’ in persoonsgegevens

3 maart 2020

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldde vanochtend dat zij een boete van maar liefst € 525.000 heeft opgelegd aan De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB). In 2018 heeft de KNLTB de persoonsgegevens van honderdduizenden leden verkocht aan twee sponsoren. Hierbij werden de naam, adres en het geslacht van de leden gedeeld.

Het verwerken van persoonsgegevens (waar het delen met derden onder valt) is op grond van de AVG slechts toegestaan indien er sprake is van één van de grondslagen uit artikel 6 AVG. In de meeste gevallen zal deze grondslag de toestemming van de betrokkene zijn. In deze zaak ontbrak elke vorm hiervan; ook een andere grondslag voor het delen van de persoonsgegevens ontbrak. De bond laat weten ‘’met verbazing’’ kennis te hebben genomen van de boete en gaat tegen de uitspraak in beroep. De kwestie lijkt dus zeker nog een staartje te krijgen!

Twijfelt u eraan of u de persoonsgegevens binnen uw bedrijf met een geldige grondslag deelt of verwerkt? Laat het ons weten! Neem vrijblijvend contact op met één van onze privacy specialisten, wij denken graag met u mee.